Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft onlangs cijfers gepubliceerd over de jeugdzorg in Nederland over het jaar 2023.
474.000 jongeren tot 23 jaar ontvingen een vorm van jeugdzorg. Onder vormen voor jeugdzorg wordt bijvoorbeeld verstaan: ambulante jeugdhulp, pleegzorg, verblijf in een jeugdinstelling, jeugdzorg plus, jeugdreclassering, jeugd ggz, zorg voor jongeren met een beperking of voogdij en ondertoezichtstelling.
Dit is een stijging met 10.000 jongeren vergeleken met 2021. De stijging komt doordat meer jongeren jeugdhulp zonder verblijf kregen. Het betreft dan hulp en zorg aan jongeren en hun ouders bij psychische, psychosociale en of gedragsproblemen, een verstandelijke beperking van de jongere, of opvoedingsproblemen van de ouders. De jongere verblijft thuis, in het eigen gezin.
En het zijn vooral meer meiden van 12 tot 18 jaar die deze vorm van hulp kregen. Aldus de cijfers van het CBS.
De hulp aan jongeren met verblijf en het aantal jongeren met een ondertoezichtstelling daalde.

De gemeenten
Sinds 01-01-2015 zijn de gemeenten in Nederland verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdzorg. Er zijn grote verschillen tussen de gemeenten in het aantal jongeren dat jeugdzorg krijgt. In 2023 is Almelo in de provincie Overijssel koploper. In 2023 woonden 16.650 jongeren tot 23 jaar in onze stad. Hiervan kregen 12,2 % – of 2068 jongeren – één of andere vorm van jeugdzorg. In Raalte, één van de gemeenten met een lager percentage, was dat minder dan 6%.
De verschillen tussen de gemeenten kunnen meerdere oorzaken hebben. De manier waarop de zorg in de gemeente is georganiseerd kan van invloed zijn en ook de sociaaleconomische verschillen tussen de regio’s zijn van invloed. Onderzoek wijst uit dat kinderen uit gezinnen met een lage sociaaleconomische status (SES) bijna twee keer zoveel kans op een psychosociaal probleem hebben als leeftijdsgenoten uit gezinnen met een hogere sociaaleconomische status. Uit onderzoek naar de invloeden van de coronapandemie op de mentale situatie van jongeren kwamen ook verontrustende cijfers. De Adviesraad heeft hierover vroegtijdig bij B&W aan de bel  getrokken. Zie ons advies elders op deze website.  De Hervormingsagenda Jeugd 2023 – 2028 biedt de gemeenten een scala aan kwalitatieve en effectieve verbetermogelijkheden. Deze Agenda is ook op de website van de Adviesraad Almelo te vinden.

Bron:
CBS, 30-04-2024, tabel beschrijft een aantal indicatoren over jeugdzorggebruik per gemeente
volgens het woonplaatsbeginsel Jeugd
-Hervormingsagenda Jeugd 2023- 2028, Rijksoverheid, 20-06-2023.

 

Neem contact op

Adresgegevens

Boddenstraat 3

7607 BL ALMELO


+31 (0) 546 - 45 69 09 adviesraad@almelosociaal.nl
Copyright Adviesraad Sociaal Domein Almelo 2024