Aanpak financieel tekort 2026 en verder door de Gemeente Almelo

Aanpak financieel tekort 2026 en verder door de Gemeente Almelo

Het is al langere tijd duidelijk dat de gemeente Almelo, zoals vele andere gemeenten,  de komende jaren minder te besteden heeft. Belangrijke oorzaak daarvoor is dat het Rijk de gemeente minder geld geeft en aan de andere kant de kosten voor Jeugdzorg en Wmo flink stijgen.
De (bezuinigings-)maatregelen die B&W van onze stad voorstellen hebben de komende jaren vooral gevolgen voor het sociaal domein. Ook zal niet ontkomen kunnen worden aan een verhoging van de gemeentelijke belastingen (OZB).

Uitgangspunten voor bezuinigingen
Binnen de zorgtaken die Almelo voor het Rijk uitvoert wordt een bezuiniging 13 miljoen voorgesteld.
B&W denkt hierbij aan:

  1. Binnen het sociaal domein worden alleen producten vergoed waarvan bewezen is dat ze (het grootste) effect hebben. Dat ze werken. Dat betekent dat bepaalde zorgproducten niet meer geleverd en betaald gaan worden door de gemeente.
    De Hervormingsagenda Jeugd legde deze kwaliteitsmaatregel al vast voor de jeugdzorg.
  2. B&W gaat beter controleren of de zorg daadwerkelijk geleverd is. En gaat meten waar dat kan of het effect heeft gehad.
  3. Waar inwoners zelf in staat zijn zorg te betalen, betaalt de gemeente niet meer (helemaal). Voorzieningen en bepaalde zorgproducten worden vooral aan bepaalde doelgroepen aangeboden en op plaatsen waar het effect het grootst is.
  4. De omvang van het budget is bepalend voor inkoop- en aanbestedingsprocedures.
  5. Waar dat kan geeft B&W eenmalig een indicatie af; niet onnodig opnieuw indiceren bij zorgtrajecten, vooral in de jeugdzorg.
  6. Onderzocht wordt of er een maximum is te stellen aan de kosten voor maatwerk-voorzieningen.
  7. Onderzocht wordt of nog meer componenten van zorg goedkoper zelf uitgevoerd kunnen worden, bijvoorbeeld via de algemene voorzieningen.

 

Daarnaast worden manieren genoemd om het financieel rendement te vergroten.
B&W meldt ook dat onderzocht wordt hoe dit te realiseren met zo min mogelijk schade aan de doelen en de maatschappelijke effecten die de gemeente met haar beleid voor ogen heeft.
B&W zet in op zorgvuldige communicatie: partners en inwoners die gevolgen gaan ondervinden van de maatregelen worden daarover tijdig en helder geïnformeerd.
B&W ondersteunt graag een goed debat over genoemde maatregelen. Daarom organiseert B&W een aantal kennissessies in november/december over het sociaal domein en in februari/maart over stad in balans en aantrekkelijke stad.

Adviesraad
De Adviesraad gaat er van uit dat ook zij nader geïnformeerd en betrokken zal worden in de verdere afhandeling van deze operatie(s).

Bronnen:
Raadsbrief Programma begroting 2025, 10-10-2024 Gemeente Almelo
-artikel RTV-Oost, Geldnood dwingt Almelo tot keuzes: “Bewoners moeten mogelijk langer  wachten op zorg”11-10-2024
-website Adviesraad Sociaal Domein Almelo: eigen bijdrage in de jeugdzorg