Preventie Jeugdcriminaliteit Almelo

De komende drie jaren wordt landelijk tientallen miljoenen euro’s uitgetrokken om de jeugdcriminaliteit terug te dringen. Ten behoeve van bepaalde wijken in 20 gemeenten in Nederland.
Naast de al bestaande structurele subsidiestromen is nu aan 20 gemeenten gevraagd  een plan van aanpak te maken voor de urgente en relatief ernstige problematiek die ze kennen met jongeren in de criminaliteit. Almelo is één van de gemeenten die dit voorjaar (2024) gevraagd is een plan van aanpak te maken. Er is 1,5 miljoen euro beschikbaar voor onze stad. 

Op ons overleg van 10 juni jl. deelde de gemeente mee dat het Almelose plan van aanpak klaar is en inmiddels aangeleverd aan demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid.

Jeugdcriminaliteit
Onderzoek heeft uitgewezen dat in de afgelopen 20 jaar de jeugdcriminaliteit gemiddeld genomen is afgenomen. Maar ook is duidelijk geworden dat er bepaalde wijken zijn waar jongeren ernstige feiten zoals wapen-, drugs- en geweldsdelicten plegen. De miljoenen die nu worden uitgetrokken zijn bedoeld voor deze wijken in deze 20 gemeenten* met deze problemen van en door deze jongeren.

Inzet gemeenten
Gemeenten proberen op allerlei manieren de jeugdcriminaliteit terug te dringen. Bij de aanpak zijn per gemeente veelal veel partners betrokken waarmee samengewerkt wordt. Zoals daar zijn: de politie, het Openbaar Ministerie (OM), Rechtspraak, Raad voor de Kinderbescherming, de Reclassering, Stichting Halt, Zorg- en Veiligheidshuizen tot en met de leraren op scholen, het jongerenwerk, jeugdzorg, lokale ondernemers en werkgevers.

Plan van aanpak: doel van de inzet
In diverse nota’s wordt het doel van de inzet als volgt beschreven:
Een incidentele impuls te geven aan de lokale preventieaanpak.

Met een incidentele financiële bijdrage van maximaal € 500.000,- per jaar voor een periode van drie jaar krijgen deze gemeenten de mogelijkheid om (meer) focus aan te brengen en impact te maken in de lokale preventieaanpak en deze na afloop van deze periode te borgen en door te zetten. De incidentele ondersteuning vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid is daarmee bedoeld als vliegwiel voor nadere vervolgkeuzes binnen de gemeenten na afloop van drie jaar.
De nadruk zal liggen op methodes en preventievormen waarvan aangetoond kan worden dat ze effectief zijn (geweest). Het Wetenschappelijk Onderzoek en Datacentrum (WODC) gaat periodiek onderzoek doen naar de ontwikkeling van jeugdcriminaliteit. En gemeenten en de betrokken partijen wisselen in deze aanpak ervaringen uit.

* Het gaat om de gemeenten Almelo, Bergen op Zoom, Brunssum, Den Helder, Diemen, Gouda, Haarlem, Hoorn, Kerkrade, Leiden, Middelburg, Nissewaard, Oosterhout, Rijswijk, Roermond, Venray, Vlissingen, Zoetermeer, Zutphen en Zwolle.

Bronnen:
-Verkenning Monitor Preventie met Gezag, 15-3-2024, CBS
-Meer gemeenten bij preventieve aanpak jeugdcriminaliteit  Nieuws VNG, 23-05-2023
-Wat speelt er rondom jeugdcriminaliteit? N.J.I. mei 2023
-Specialistisch Jeugdwerk voor de 2%, J D de Jong, N. de Wit, Leiden Hoogeschool
-Dagblad Trouw, Programma’s om jongeren uit de criminaliteit te houden doen soms meer
kwaad dan goed, 05-06-2024.
-Binnenlands Bestuur, april 2024, Extra geld voor aanpak jeugdcriminaliteit